Clinica stomatologia Dr. Shalbaf

Paradontologie

Family-Dentistry-474x342

Primele simptome ale parodontozei sunt:

 • sangerarea gingiilor;
 • retragerea si desprinderea gingiei de pe dinti;
 • mobilitatea dintilor;
 • respiratia urat mirositoare.

Boala parodontala
Nu doar cariile dentare, dar si inflamatia gingiilor si boala parodontala fac parte din bolile frecvente ale dintilor.

Stiati ca afectiunile parodontale (gingivita, parodontita, parodontoza avansata) afecteaza in mod surprinzator 1 din 3 persoane, rezultatul final fiind pierderea dintilor?

Factorii care determina aparitia bolii parodontale sunt placa bacteriana si tartrul, generate de factori precum: igiena dentara precara, tutun, carii netratate, pubertate, sarcina, stres, alte afectiuni ale pacientului, precum diabetul zaharat.

Boala parodontala  este o afectiune de natura infectioasa, cauzata de aceste bacteriile din cavitatea bucala, care afecteaza gingia si tesuturile de sustinere ale dintelui, evoluand in 3 stadii: gingivita, parodontita superficiala si profunda.

Gingivita
Placa bacteriana produce inflamarea si sensibilizarea gingiilor, generand o afectiune denumita gingivita. Primul semn al gingivitei este sangerarea provocata de periaj sau de mestecarea alimentelor, insotita de o culoare modificata a gingiilor (rosie spre violet) si o respiratie urat mirositoare. Netratata, ea poate evolua spre o boala ireversibila: parodontita.

Aceasta boala este insotita de retragerea gingiilor, cu vizibilitatea variabila a  radacinii dintilor si in cele din urma mobilitatea dintilor, cu formarea unui spatiu intre gingie si dinti, putandu-se ajunge pana la pierderea acestora de pe arcada. O avansare a bolii poate fi impiedicata de o igienizare corecta a cavitatii bucale, dar si de urmarea indicatiilor medicului pentru ingrijirea danturii.

Gingivita poate fi tratata intr-o singura vizita la medicul stomatolog, in cadrul careia se efectueaza o igienizare profesionala a cavitatii bucale. Altfel spus, se face un detartraj si un periaj pentru indepartarea tartrului.

O igiena orala buna, ce implica doua periaje pe zi, folosirea atei dentare si a apei de gura antibacteriene contribuie la vindecarea gingivitei. Netratata ea poate evolua spre parodontoza.

Programati-va la un consult medical de specialitate la Clinica Shalbaf si veti afla care sunt cele mai bune solutii pentru a va pastra dantura. Va asteptam la numerele de telefon 0760 670 767 si 021 240 6503 sau pe e-mail:  office@clinica-shalbaf.ro .

Parodontoza
Parodontoza este o boala a gingiilor, ce se manifesta prin infectarea tesutului ce inconjoara si sustine dintele. Având in vedere ca nu manifesta dureri, ea este cu atât mai periculoasa pentru sanatatea noastra dentara. Cauza principala a bolii parodontale este igiena dentara deficitara (mai precis placa bacteriana formata in urma lipsei vizitei la dentist pentru detartraj – igienizare periodica).
Este posibil sa aveti parodontoza si sa nu aveti semnale de avertizare. Cele mai comune semnale care pot indica inceputul unei boli parodontale sunt:

 • Respiratie urat mirositoare si gust neplacut persistente;
 • Dinti care sunt extrem de sensibili la cald sau la rece;
 • Gingii care sangereaza dupa periajul sau curatarea dintilor cu ata dentara;
 • Durere la mestecat;
 • Gingii inrosite, umflate sau fragile;
 • Gingii retrase sau indepartate de pe dinti;
 • Puroi intre dinti cand apasati gingiile cu degetul.

Daca aveti aceste simptome, nu ezitati sa mergeti la clinica stomatologica.

Prevenirea si tratamentul
Periajul dentar corect (periajul incorect poate fi o cauza), aici medicul stomatolog va poate ghida catre un periaj corect al danturii, utilizarea atei dentare, a apei de gura si igienizarea profesionala la clinica stomatologica la fiecare 6 luni.

Tratamentul bolii parodontale se face prin:

 • Tratarea corecta a cariilor dentare;
 • Igienizarea profesionala (detartraj ultrasonic +air flow+periaj profesional);
 • Tratament antibiotic;
 • Interventii chirurgicale (chiuretaj parodontal, interventii cu lambou);
 • Vaccinuri;
 • Tinerea sub control a bolilor generale printr-o medicatie corecta;
 • Renuntarea la fumat.

Atentie! Pacientii tineri nu sunt feriti de atacul bacterian si implicit de boala parodontala.

Programati-va la un consult medical de specialitate la Clinica Shalbaf si veti afla care sunt cele mai bune solutii pentru a va pastra dantura. Va asteptam la numerele de telefon 0760 670 767 si 021 240 6503 sau pe e-mail: office@clinica-shalbaf.ro .